Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Υγιεινή του κλουβιού

  Η σωστή υγιεινή του κλουβιού μας προϋποθέτει την σωστή συντήρησή του. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι ένα σκουριασμένο κλουβί ή ένα κλουβί με κομμένα κάγκελα είναι αρκετά επικίνδυνο για την διαμονή του μικρού μας φίλου. Καλό θα ήταν να προσέχουμε και να συντηρούμε το κλουβί όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Εκτός όμως από την συντήρηση του υλικού θα πρέπει να ακολουθούνται και κάποιοι κανόνες υγιεινής. Αρχικά ένα υπόστρωμα το οποίο να απορροφά τις ακαθαρσίες, υπάρχουν πολλών ειδών και διαφόρων τιμών στο εμπόριο.
  • Άμμος υγιεινής με όστρακα.










  • Πέλλετ ξύλου.







  • Ροκανίδι ξύλου







  • Τρίμα Οξιάς







  Τα παραπάνω υλικά είναι ενδεδειγμένα για την χρήση τους σε ζώα και μπορούμε να τα βρούμε σε Petshop. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η εφημερίδα, η οποία όμως δεν είναι τόσο απορροφητική όσο τα ανωτέρω υλικά και λόγω του μελανιού που περιέχει μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο πουλί, σε περίπτωση που φαγωθεί. Το υπόστρωμα θα πρέπει να αλλάζεται ανάλογα την ποσότητα ακαθαρσιών που μαζεύει.
  Εκτός όμως από το υπόστρωμα, ανά δύο μήνες μπορούμε να καθαρίζουμε με μια αλκοολική λοσιόν περιμετρικά το κλουβί και τον πάτο του εσωτερικά, για να καταστρέφει τα μικρόβια που υπάρχουν στο κλουβί.
  Επίσης θα πρέπει κάθε μήνα να καθαρίζονται οι πατήθρες του κλουβιού με αλκοολική λοσιόν ή μέσα σε καυτό νερό σε σαπουνόνερο. Μετά από κάθε γέννα θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο να καθαρίζονται και οι φωλιές που χρησιμοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε και μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας των νεοσσών λόγω μικροβίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου